История на света

Намалена цена! Хуните. Хуну в Китай Уголеми

Хуните. Хуну в Китай

Лев Гумильов

2855

Нова

1 книга на склад

12,75 лв

-15%

15,00 лв

Добави в списъка ми с желания

Година 2007
Издателство Гея 11
Град София
Страници 285
Език български
Корици меки
Формат среден
Тегло 0.281
Състояние много добро

...откъси от книгата

Книгата "Хуну в Китай" е логическо продължение на монографията "История на народа хуну" на Лев Николаевич Гумильов и е втори том от неговата "Степна трилогия". Този забележителен труд авторът посвещава на сложен и слабо изследван период в историята на Китай и степните народи, като акцентира на бурния им живот, оказал огромно влияние върху съдбата на Европа.
Първата книга разказва за установяването и гибелта на великата държава на народа хуну и важната роля, която той изиграва противодействайки на китайската експанзия.
В "Хуну в Китай" се обръща внимание на взаимоотношенията на номадите с живеещото уседнало население на Китай. Авторът разглежда протичащите историческите и етнографските процеси в неразривна връзка. Книгите му стават класика и бележат цяла епоха в хунологията.
Лев Гумильов може да бъде наричан историк само условно. Той е автор на дълбоко новаторски изследвания свързани с историята на номадите в Средна и Централна Азия в периода от 3. век пр.Хр. до 15. век сл.Хр., но прави и изследвания по историческа география-изменения на климата и ландшафта през същия период. Създател е на теорията за етногенезиса, автор на изследвания по проблемите на палеоетнографията на Средна Азия, история на тибетските и памирски народи през 1. век сл.Хр. Той е велик изтоковед, който отделя голямо внимание на народите от Великата степ, разглеждайки всичко от съвсем различна от общоприетото позиция.

30 други продукти в същата категория: