История на света

Промоции

  • Коранът
    Коранът

    Изданието съдържа: Кораничната...

    9,96 лв -17% 12,00 лв
Намалена цена! Изследователи и конкистадори на Централна Америка 1502 - 1540 г. Уголеми

Изследователи и конкистадори на Централна Америка 1502 - 1540 г.

Александър Петров

3550

Употребявана

1 книга на склад

8,50 лв

-15%

10,00 лв

Добави в списъка ми с желания

Издателство Зограф
Година 1995
Град Варна
Страници 109
Корици меки
Формат среден
Тегло 0.088
Състояние много добро

...откъси от книгата

Вместо предговор

Земя!... Земя!
Този вик на Хуан Родриго Бермехо от предградието на Севиля Триана, в два часа през нощта на 12 октомври 1492 г., възвести откриването на Новия свят.
В утрото на 13 октомври 1492 г. от корабите, плаващи повече от два месеца през "Морето на мрака"*, спускат лодки, които се отправят към красивия бряг. В тях се качват Христофор Колумб, Висенте Янес Пинсон, Пералонсо Ниньо...

Колумб, във военни доспехи, наметнат с червен плащ, държи в ръце кралския флаг, а двамата му капитани - знамената "Зеления кръст" с инициалите на испанските крале.

Стъпват на непознатия бряг. Колумб, с вдигнат нагоре меч, обявява във владение на испанската корона откритата земя.
Знамето със замъка на Кастилия и лъва на Леон се развява над зелените листа.
Местното население нарича острова с името Гуанахани. Испанците го наричат Сан Салвадор. По-късно Новият свят ще се нарече със звучното и красиво име, произнасяно от аборигените - Америка.

Честването на 500-годишнината от откриването на Америка предложи една безценна възможност за запознаване с териториите и културата на Новия свят през колониалния период.

Територията на Централна Америка, свързваща двата континента и разделяща двата океана, предложи на испанските изследователи един блестящ калейдоскоп от вулкани, езера и хълмове - климатични феномени, и обогати естествените науки на възраждащата се Европа.

Когато през 1523 и 1524 г. испанците навлизат за пръв път з земите на днешните Коста Рика и Никарагуа, подчинявайки със сила вождовете и племената, пред техните очи се открива една нова география. Тук растителността е много по-пищна от тая на Антилските острови и Мексиканското плато. Тя е подобна на тази, която са виждали в Златна Кастилия**, но Никарагуа има блестящи езера и димящи вулкани, край които процъфтява едно индианско общество, с една по-висока култура, която...

30 други продукти в същата категория: