Психология

Промоции

Обща и клинична психопатология Уголеми

Обща и клинична психопатология

76

Нова

Предлаганата психопатология се нарича „обща“, защото разглежда взаимоотношенията между психологичната норма и болестните феномени, и „клинична“, защото представя диагностичните акценти на описаните симптоми.

Повече детайли

Продуктът вече не е наличен

Добави в списъка ми с желания

Издателство Стено
Година 2010
Страници 151
Корици меки

...откъси от книгата

Психопатологията основно се разделя на обща и клинична. Под специална психопатология се разбира клиничното описание на самите нозологични единици в психиатрията. Хронологически първо е възникнала общата психопатология, а впоследствие и клиничната.
В обичайното медицинско разбиране психопатологията се разглежда като част от психиатрията, но това е вярно преди всичко по отношение на клиничната психопатология. Общата психопатология има интердисциплинарен характер, защото нейното развитие е тясно свързано не само с психиатрията, но и с психологията, философията, културологията, социалните науки и др. Израз на това е делото на К. Ясперс, бащата на съвременната дескриптивна и феноменологична психопатология, който е едновременно психиатър и психолог, като дава и философска интерпретация на психопатологичните феномени. Специално връзката между общата психопатология и психологията е непосредствена, защото без познание за психологичната норма ние не бихме могли да разберем абнормните и патологичните феномени, а от друга страна, познанието на психопатологичните феномени ни позволява да опознаем по-добре психичния живот в норма.

30 други продукти в същата категория: