Световна литература

Намалена цена! Кафка на плажа Уголеми

Кафка на плажа

Харуки Маруками

1810

Нова

В друг  сайт авторът заявява, че ключът към разбирането на книгата се крие в многократния й прочит. "Кафка на плажа - твърди той - съдържа не една гатанка, но аз не давам отговори. За всеки читател отговорът е различен и той трябва да го открие за себе си."

Повече детайли

1 книга на склад

13,60 лв

-15%

16,00 лв

Добави в списъка ми с желания

Година2006
ИздателствоКолибри
ГрадСофия
Страници611
Езикбългарски
Корицимеки
Форматсреден

...откъси от книгата

След "Норвежка гора" и "Спутник, моя любов" това е третата книга на световноизвестният японски писател Харуки Мураками, с която се среща българският читател. Магичен, хипнотичен, "Кафка на плажа" е "роман на посвещаването", в който с безкрайно изящество и удивително въображение се разгръщат цялата дълбочина и стилно богатство на автора. Произведение от висока проба, което се нарежда сред най-добрите образци на "образователния роман" в световната литература. Кафка Тамура, син на известен скулптор, напуска дома си в Токио, за да избяга от ужасното предсказание на баща си. Старият и простодушен Наката, който убива напълно непознат човек, също решава да хване пътя, покорявайки се на непреодолим вътрешен подтик. Увлечени в мащабна одисея, в едно кошмарно пътуване из лабиринтите на човешката душа, двамата герои се сблъскват по пътя си с хора и котки, с риби, които падат от небето и с много други привидно невероятни неща и събития. Докато не станат накрая свидетели как съдбите им неумолимо се преплитат и не открият собствената си истина.
След появата на романа на японския пазар, издателите създават специален сайт, на който читателите могат да задават въпроси на Мураками относно многопластовото повествование. И той наистина написва над 1200 отговора. В друг англоезичен сайт авторът заявява, че ключът към разбирането на книгата се крие в многократния й прочит. "Кафка на плажа - твърди той - съдържа не една гатанка, но аз не давам отговори. За всеки читател отговорът е различен и той трябва да го открие за себе си."
Роден през 1949 г. в Киото, Харуки Мураками завършва успешно литературния факултет на токийския университет, а по-късно става съдържател на джазклуб в Шибоя. Като студент взема участие в антивоенното движение и се обявява срещу войната във Виетнам. Още първата му книга "Чуй как пее вятърът (1979) е отличена с престижна награда. Сам той признава, че е повлиян не толкова от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е открила прозорец към света. Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други големи американски автори, които иска да открие за японската култура. Харуки Мураками е признат от световната литературна критика за един от най-добрите съвременни японски автори. Той със сигурност e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани многократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия и пр. Творчеството му е изпълнено с поезия и ониризъм, което обяснява факта, че всяка от книгите му се продава в повече от 2 000 000 екземпляра.
Харуки Мураками бе обявен за лауреат на тазгодишната награда "Франц Кафка", която ще се връчи официално на 28 октомври, чешкия национален празник, в старото пражко кметство. Самата награда е умалено копие от статуята на Франц Кафка в Прага - дело на чешкия скулптор Ярослав Рона, и е с парично изражение 10 000 долара.
Целта на наградата "Франц Кафка", учредена на името на един от колосите на световната модерна класика, е да насърчи изключителни творби от съвременни автори, чиито произведения докосват читателите независимо от техния произход, националност и култура. Мураками е шестият лауреат на наградата след английския драматург Харолд Пинтър (лауреат за миналата година), Елфриде Йелинек и Филип Рот.

Отзиви

Оценете книгата

Кафка на плажа

Кафка на плажа

В друг  сайт авторът заявява, че ключът към разбирането на книгата се крие в многократния й прочит. "Кафка на плажа - твърди той - съдържа не една гатанка, но аз не давам отговори. За всеки читател отговорът е различен и той трябва да го открие за себе си."

Оценете книгата

30 други продукти в същата категория: