Бизнес. Икономика. Реклама

Парите без лихви и инфлация Уголеми

Парите без лихви и инфлация

Маргарет Кенеди

2491

Нова

Как да се създаде обменно средство, служещо всеким.

Повече детайли

2 книги на склад

7,00 лв

Добави в списъка ми с желания

Издателство Хелиопол
Година 2011
Град София
Страници 79
Език български
Корици меки
Формат среден
Тегло 0.98

...откъси от книгата

Парите са тази мярка, с която се изразяват по-голяма част от икономическите концепции. Икономистите се ползват от тях точно така, както търговците от килограмите, а архитектите - от метрите. Обае рядко се подлага на анализ принципа на тяхното функциониране или се предприемат опити за изясняване, защо за разлика от метъра или килограма, те не представляват постоянна мерна единица, а почти ежедневно променят своята стойност.
В тази книга се разглежда принципа на функциониране на парите. В нея показани причините за постоянното колебание на един от най-важните еквиваленти в живота ни и се обяснява защо парите не само "движат света" (money makes the world go round), но също така отново и отново предизвикват разрушителни кризи. Тя показва как колосалните дългове на страните от третия свят, безработицата и замърсяването на околната среда, производството на оръжия и строителството на атомни електроцентрали са свързани с механизма, осигуряващ обръщението на парите: лихвата и сложната лихва. Лихва върху всичко, по думите на американския специалист по история на икономиката Джон Л. Кинг, представлява "незримата машина за разруха" в така наречената свободна пазарна икономика.
Да се замени този механизъм, осигуряващ, осигуряващ паричния кръговрат с един по-разумен, не е толкова сложно, както изглежда на пръв поглед. Въпреки, че предлаганото в дадената книга решение е известно на някои специалисти още от началото на XX век проверката на това решение днес е повече от необходима, по причина че проблемите в областта на паричната система се натрупват през последните години по целия свят с огромна бързина. Към днешна дата всеки е запознат, че страните на третия свят никога не ще успеят да се разплатят с дълговете, че положението на най-бедните слоеве от населението във високоразвитите страни постоянно се влошава, а борбата с последиците само влошава положението. Водещи специалисти в областта на банковото дело изискват провеждането на фундаментални изменения, за което и разказва тази книга.
в задачите на тази книга влиза не изнамиране на нечии грешки, а правилната постановка на проблема и едновременно с това показване на възможностите за промяна, които са известни само на малък брой експерти, да не говорим вече за широката общественост. При това тази тема е особено важна, за да бъде дадена за разглеждане единствено на "експертите" и да бъдем уверени в това, че тогава ще бъде широко обсъдена и разбрана от мнозина. Затова особеността на тази книга се заключава в това, че се стреми да представи проблема максимално просто: така, че всеки, имащ работа с пари, да разбере какво е поставено на карта. Още две нейни особености се заключават в това, че за разлика от други книги, написани преди, и посветени на същата тематика, в нея е показано как предлагания подход към новата парична система ще донесе в този особен момент изгода на всички и какви действия може да предприеме всеки сам, за да предизвика идването на нужните промени.

30 други продукти в същата категория: